In het Utrechtse Museum Catharijneconvent is vanaf 14 oktober de tentoonstelling ‘Fashion for God’ te zien. “Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok,” zo kondigt het museum enthousiast aan. “Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt om te stralen in de Nederlandse schuilkerken. Al eeuwenlang met zorg bewaard, en kunst van de allerhoogste klasse. De internationaal toonaangevende en prijswinnende studio Maison the Faux staat garant voor het design van de tentoonstelling.”

De tentoonstelling start aan het begin van de zeventiende eeuw. Een roerige periode aldus het museum, “want na de Reformatie mochten katholieken in de Republiek niet meer in het openbaar samenkomen. Ze weken daarom uit naar schuilkerken. Achter gesloten deuren werd alles uit de kast getrokken om het geloof uit te dragen. De voorgangers droegen ‘fashion for God’. Dat was dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. Na uitvoerig onderzoek kan het museum het fascinerende verhaal vertellen dat schuilgaat achter deze unieke kunstwerken. Een verhaal met vrouwen in een bepalende rol; als makers én als schenkers.”

In de achttiende eeuw kende de Republiek een grote welvaart. Het was de tijd van de barok, en rijke, veelkleurige en gebloemde Franse, Engelse en Chinese stoffen waren in de mode. In deze eeuw ontstond bij vrome vrouwen het gebruik om hun kostbare japonnen aan de kerk te schenken om er kerkgewaden van te maken. In de tentoonstelling zijn de voorbeelden van de barokke japonnen telkens te zien in combinatie met een gewaad gemaakt van vrijwel dezelfde stof. De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal.

Museum Catharijneconvent: “De zoektocht naar het eigen gezicht van de katholieke Kerk in Nederland leidde 300 jaar geleden tot de verkiezing van Cornelis Steenoven tot aartsbisschop van Utrecht, zonder instemming van Rome. Deze gebeurtenis markeert het ontstaan van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland. Voor het museum een prachtige aanleiding om het oudkatholieke erfgoed te laten stralen.”

14 oktober 2023 t/m 21 januari 2024, Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht, tel.: 030 2313835, www.catharijneconvent.nl, di-vr 10-17 uur, za-zo en feestdagen 11-17 uur, Nieuwjaarsdag gesloten.