In 2022 is het 500 jaar geleden dat paus Adrianus VI werd gekozen, de enige Nederlandse paus ooit. Ook wordt dit jaar ‘900 jaar Utrecht’ gevierd. Aanleiding voor Museum Catharijneconvent om “het podium te geven aan een grootse Utrechter die nog te weinig bekend geniet: paus Adrianus.”

Museum Catharijneconvent: “Adrianus groeit op in Utrecht en maakt carrière in dienst van keizer Karel V. In die tijd beleeft de Kerk in West-Europa een grote crisis. Veel kerkleiders zijn corrupt en het Vaticaan is bankroet. Een slechtere tijd om paus te worden, is er niet. Waar loopt Adrianus tegenaan in het Roomse bolwerk? Ga mee terug naar het jaar 1522-1523 en stap in de voetsporen van de idealist Adrianus.”

Belangrijke stukken die te zien zijn op de tentoonstelling dateren ook daadwerkelijk uit zijn pausschap. Bezoekers komen op die manier heel dicht bij Adrianus en de problemen die hij moest oplossen. Adrianus was slechts 14 maanden paus, welk verschil heeft hij kunnen maken?

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bleek Adrianus wel degelijk een visionaire en bekwame paus, zo stelt het museum. Met duidelijke ideeën over wat er anders moest en met concrete hervormingsplannen. “Is Adrianus in staat de koers van de Kerk te verleggen? Ontmoet onze man in Rome in deze unieke tentoonstelling!” zo nodigt Museum Catharijneconvent uit.

Rondom de expositie wordt een uitgebreid randprogramma georganiseerd, zoals stadswandelingen met Gilde Utrecht, bezoeken aan het Utrechtse Paushuize en diverse lezingen.

Data: 2 juni – 13 november 2022

Plaats: Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht, tel.: 030 2313835, www.catharijneconvent.nl. Kijk op de website voor de openingstijden en het eventueel online boeken van tickets (in sommige gevallen verplicht).

Foto: Fred Kok