Paus Franciscus heeft de Vaticaanse Raad voor Economische aangelegenheden vrijwel volledig vernieuwd. De Raad telt vijftien leden: van de zeven nieuwe leken-experts zijn er zes vrouw.

De vrouwelijke experts komen uit Duitsland (professor Charlotte Kreuter-Kirchhof van de universiteit van Düsseldorf en Marija Kolak, de voorzitter van het verband van Duitse ‘Volksbanken und Raifeissenbanken’), Spanje (Maria Concepcion Osacar Garaicoechea, voorzitter van Azora Capital en Eva Castillo Sanz, lid van de raad van bestuur van twee banken), Groot-Britannië (Ruth Mary Kelly, voormalig minister in twee Labourregeringen, momenteel vice-rector van een universiteit in Londen en Lesile Jane Ferrar, voormalig penningmeester van de Britse prins Charles).
De enige benoemde man in de groep van experts is de Italiaanse econoom Alberto Minali, die jarenlang aan het hoofd stond van Generali.

Tot nu toe bestond de raad alleen uit mannen. De benoeming van dertien nieuwe leden van de in 2014 door paus Franciscus opgerichte raad die moet toezien op de structuren en administratieve en financiële activiteiten van het Vaticaan, vond afgelopen donderdag plaats.

Kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München, blijft de coördinator, en de aartsbisschop van Durban (Zuid-Afrika), kardinaal Wilfrid Napier, blijft ook nog een jaar als lid aan, tot zijn 80e verjaardag. Daarnaast zijn vijf andere kardinalen benoemd – de kardinalen Erdö (Hongarije), Scherer (Brazilië), Lacroix (Canada), Tobin (VS), Arborelius (Zweden) – en een Italiaanse aartsbisschop.

Bron: www.nd.nl