Het vluchtelingengezin Menjivar uit El Salvador, vader Juan, moeder Monica, dochter Kimberly en zoon Kaleb (foto), dat voorjaar 2021 tijdelijk liefdevol door leden van geloofsgemeenschap St. Andries in Amerongen werd opgevangen, heeft na een lange procedure de status van erkend vluchteling gekregen. Bovendien is hen inmiddels een woning toegewezen: in Almelo, waar ze het laatst in het AZC verbleven. Via pastor Coen van Loon vonden zij indertijd onderdak in Amerongen.

Kimberly ging al gauw naar basisschool De Hoeksteen in Leersum, Monica en Juan waren zeer gemotiveerd om Nederlands te leren en kregen daarin ondersteuning, en in september 2021 ging het gezin naar Ter Apel en van daaruit snel naar Budel, waar zij maanden verbleven, in één kamer, en hun eerste interviews met de IND hadden. Van Budel ging het naar AZC Almelo. In een bijgebouw had het gezin twee kleine kamers; het was dankbaar met een dak boven hun hoofd.

Maart 2022 verhuisden de Menjivers naar het hoofdgebouw van AZC Almelo, naar een appartement met twee slaapkamers, een keuken-eetkamer en een badkamer met wc. Dat deelden ze met een ander gezin. Hun vervolginterviews met de IND zouden in maart zijn maar vonden uiteindelijk in november plaats. Na spannende maanden wachten kregen ze op 4 mei 2023, op de verjaardag van Monica, te horen dat zij de status kregen. Een prachtig verjaardagscadeau.

Het COA pleegde overleg met de gemeente Almelo over een woning omdat Kaleb daar naar een speciale school gaat. Op 18 juli was er een huis beschikbaar. Zij kregen twee weken de tijd het op te knappen en te verhuizen; hun appartement was nodig voor iemand anders. Met hulp van vrienden en mensen van de kerk werd de klus geklaard. Hun huis werd ingericht met gekregen spullen en spullen van kringloopwinkels. Monica en Juan waren zeer dankbaar voor alles.

Asielzoekers krijgen status voor vijf jaar, om in die tijd Nederlands te leren en de Nederlandse cultuur  te leren kennen. Als zij hun inburgeringsdiploma halen, kunnen ze het Nederlanderschap aanvragen. Leren zij de taal niet, dan moeten zij na vijf jaar opnieuw status aanvragen.

Juan wilde meteen werk zoeken maar de gemeente vond het belangrijker eerst naar school te gaan, de taal en het burgerschap te leren. Daarna zou hij hulp krijgen om werk te zoeken. Juan gaat nu vier dagen in de week naar school in Almelo. Ook krijgt hij praktijklessen voor verschillende beroepen. Hij vindt het pittig maar is een doorzetter. Monica gaat sinds kort naar hogeschool Saxion in Enschede, Kimberly gaat komend schooljaar naar de middelbare school.

Cecilia Schouten, geloofsgemeenschap St. Andries

Foto: Annemarie Damen