Cultureel erfgoed en symbool voor religieuze tolerantie: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een unieke historische plek in het warme hart van Amsterdam. Helaas dreigt sluiting omdat het Amsterdams Fonds voor de Kunst ondanks een positieve beoordeling toch geen subsidie besloot toe te kennen.

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

De kerk is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. De protestanten hadden in 1578 de macht in de stad overgenomen. De rooms-katholieken – zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking in de zeventiende en achttiende eeuw – komen dan op het tweede plan. Zij kunnen voor de mis niet meer terecht in officiële kerken; die zijn voortaan voor de protestantse eredienst bestemd.

WIlt u de petitie tekenen voor het behoud van het museum, klik dan hier.
Meer informatie over het museum: www.opsolder.nl

Bron tekst en afbeelding: www.opsolder.nl

UPDATE

Op donderdag 26 augustus verscheen in Trouw het volgende bericht:

Erfgoed – De gemeente Amsterdam is museum Ons’ Lieve Heer op Solder te hulp geschoten. Er komt toch subsidie.
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam is hoogstwaarschijnlijk gered. De gemeente wil het museum rond de zeventiende-eeuwse schuilkerk in hartje Amsterdam, de komende vier jaar de gevraagde subsidie van zes ton per jaar geven.

Het hele artikel in Trouw leest u hier.