Het loopt soms anders dan we plannen of hopen, zo kan het letterlijk gaan als je onderweg bent om een lange wandeling te maken. Zo ging het ook met plannen van ‘Wandelen door de seizoenen’. Een gezamenlijke Herfstwandeling dit jaar lukt niet meer, maar wellicht kunnen we de draad weer oppakken in de Winter. Intussen loop ik als het even kan door de bossen hier in Doorn of in de omgeving en bedenk welke route we straks misschien kunnen lopen. Het lopen langs die voor mij zo vertrouwde paden is altijd verstillend en doet goed. Tijdens z’n wandeling lukt het altijd gemakkelijker het hoofd leeg te maken van eventuele zorgen en verbinding te voelen zowel met alles om me heen als met het eigen innerlijk. Soms valt me dan als vanzelf een tekst maar vaak ook een lied in, en het is heerlijk dat dan in die stilte te zingen.

Een van de teksten die mijn hart raakte is een tekst van Kees Waaijman hieronder. Goed om te weten daarbij: Kees Waaijman, carmeliet en oud- hoogleraar spiritualiteit, onlangs overleden, spreekt God altijd aan als “Wees er”, “Wezer”, want zegt hij, de naam van God is zelf een gebed.  Mooi om over te mijmeren zowel stil in een stoel zittend als wandelend in dit herfstig jaargetijde.

Intussen kijken we  uit naar de Winterwandeling begin 2024 waarvan we hopen die weer gezamenlijk te kunnen maken. Maar daar hoort u dan tijdig over.

Nelleke Spiljard en Jeanette van Osselen
Foto: Marijke van der Giessen

 

Wezer geeft…

Alles wordt ons gegeven, wordt ons toevertrouwd,
wordt door Wezer uit handen gegeven en in onze handen gelegd.
Niets aan ons, of het is ons toevertrouwd.
Onze oren, onze ogen, onze smaak,
onze ademhaling, ons hart,
ons verstand en onze gevoeligheden,
ons spreken, ons zingen, ons bidden,
onze wil, onze ijver en ons twijfelen:
het is ons toevertrouwd.
Onze vriendschappen, onze liefde,
onze vreugde, ons verdriet.
Alles is ons gegeven.
Ook onze schaduwzijden,
onze beperkingen en gebrekkigheden,
onze sterfelijkheid, onze eindigheid:
het is ons toevertrouwd.
Dat we er zijn, dat we bestaan,
het is ons in handen gegeven, gegéven.
Wij zijn onszelf en elkaar werkelijk gegeven.

Kees Waaijman