Project omschrijving

Door de Werkgroep Duurzaamheid groene Catharinakerk

Aanleiding/actualiteit
“Klimaatjongeren bemoeien zich aan tegen politiek en bedrijfsleven om echte vergroening af te dwingen. Ondertussen gaan de klimaatoma’s en –opa’s met spandoeken de straat op”. Zo luidt de kop in de katern van dagblad Trouw van 9 oktober 2020. De Jonge Klimaatbeweging is op 8 oktober 2020 bekroond tot 1 van de duurzame 100. Met tientallen aangesloten jeugdorganisaties is de Jonge Klimaatbeweging de spreekbuis van liefst 100.000 jongeren tussen de 16 en 32 jaar oud. Volgens de jury vertolkt de Jonge Klimaatbeweging met kracht de stem van jongeren en schreeuwt om duurzame verandering. Voor een duurzame eerlijke wereld voor henzelf en voor nieuwe generaties.

Relevantie
Jong of oud: het klimaat is van iedereen, luidt een slogan. Duurzaamheid krijgt langer hoe meer de aandacht van zowel jong als oud. Het is verheugend dat de jongeren in beweging komen en zich hard maken voor een duurzame wereld. Hoe meer mensen betrokken raken bij initiatieven, creatieve ideeën en projecten hoe groter het sociaal draagvlak zal zijn.

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij)
“In landen die de grootste veranderingen in consumptiegewoonten tot stand zouden moeten brengen, hebben de jongeren een nieuwe ecologische gevoeligheid en een edelmoedige geest en sommigen van hen vechten op bewonderenswaardige wijze voor de bescherming van het milieu.”

Voorbede

Wij bidden voor de jongeren die zich inzetten voor een betere wereld. Dat zij steeds meer mensen mogen inspireren en gehoor vinden bij overheden en bedrijfsleven. Dat ze durven dromen van een mooie leefbare toekomst. Laat ons bidden.