Project omschrijving

Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen

Aanleiding/actualiteit
De pelgrims van de pelgrimstocht voor klimaatgerechtigheid lopen deze dagen (van 30 september t/m 11 oktober) door Nederland. Donderdag 7 oktober komen ze aan in Zeist en overnachten daar in de Oosterkerk. De volgende ochtend lopen de pelgrims naar Maarssen. Ook onze parochie is betrokken bij dit gebeuren.

Relevantie
De pelgrims lopen naar de 26e Klimaatconferentie (COP26) in Glasgow. Ze zijn in begin augustus vertrokken in Zielona Góra in Polen. De tocht wordt georganiseerd door ‘de kerken’ en daarmee willen ze aandacht vragen voor de klimaatverandering en onze rol daarin. De pelgrims zullen de regeringsleiders een klimaatpetitie overhandigen, waarin ze opgeroepen worden zich sterk te maken voor een duurzame toekomst en te komen tot een rechtvaardig klimaatbeleid. Een eerlijk beleid waarbij de (financiële) sturen aan de armste landen ter wereld verhoogd wordt en de lasten van de kwetsbaren worden verlicht.

Uit de encycliek Laudato Si’ van Paus Franciscus (Geprezen zijt Gij)
Het blijft zeker dat er gemeenschappelijke, maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden zijn, eenvoudigweg omdat de landen die ten koste van een enorme uitstoot van broeikasgas baat hebben gehad bij een hoog niveau van industrialisering, een grotere verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan de oplossing van de problemen die zij hebben veroorzaakt. […] Ontwikkelingslanden moeten voor het ontwikkelen van schone energieproductie kunnen rekenen op de hulp van de landen die zeer gegroeid zijn ten koste van de huidige vervuiling van de planeet.

Voorbede
Goede God, wij bidden voor de klimaatpelgrims. Dat zij bemoediging ondervinden en hun oproep tot klimaatgerechtigheid een open oor en hart vindt bij de regeringsleiders. Wij bidden ook voor de regeringsleiders en andere beslissers, dat zij wijsheid en inzicht mogen ontvangen om die beslissingen te nemen die bijdragen aan een gezonde en groene aarde, en aan een samenleving waarin gerechtigheid als rivieren stroomt.