Project omschrijving

Door Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, H. Catharinakerk Woudenberg

Aanleiding
Door het onttrekken van metalen uit afgedankte batterijen en accu’s voorkom je dat er nieuwe afvalstoffen uit de natuur gewonnen worden. Het winnen van nieuwe stoffen kost namelijk veel meer energie dan recyclen.

Relevantie
Uit onderzoek bleek dat er in 2019 met de ingezamelde batterijen en accu’s drie miljoen kilo CO2 uitstoot en de uitstoot van 49 miljoen kilo aan giftige stoffen is voorkomen. Dit staat voor een ecologische besparing van 20,8 miljoen autokilometers CO 2 uitstoot en 6,7 miljoen vaatwasmachinebeurten. Een ongelooflijk resultaat behaald door alleen maar de batterijen en accu’s op de juiste manier in te zamelen en te recyclen.

Uit de encycliek van paus Franciscus “Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij)
“Een traject van een meer creatief en beter georiënteerde ontwikkeling van de productie zou bijvoorbeeld de ongelijkheid kunnen corrigeren tussen een buitensporige technologische investering voor de consumptie en een schaarse investering voor het oplossen van de urgente problemen van de mensheid; het zou verstandige en winstgevende vormen van hergebruik en recycling kunnen scheppen; het zou de energie-efficiëntie van de steden kunnen verbeteren, enz.”

Voorbede

Leer ons opmerkzaam zijn voor de kleine dingen die we zelf kunnen doen voor het oplossen van klimaatproblemen, door bijvoorbeeld gebruikte batterijen op de juiste plaatsen in te leveren. Laat ons bidden.