Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, Groene Catharinakerk Woudenberg

Aanleiding
De zomers worden heter  en de winters natter, dat weten we. Daarover nadenken is  pure noodzaak. In Nederland  komt de neerslag overal terecht. Concreet betekent het dat het regenwater moet worden vastgehouden : in het groen, op pleinen, bij gebouwen. Zo wordt in Göteborg het water opgevangen onder de tramrails, zijn straten vergroend en worden er wadi’s aangelegd: groene greppels die het water kunnen vasthouden, waarna het geleidelijk in de ondergrond wegloopt. In Kopenhagen leggen ze sportvelden aan, die bij zware buien regenwater verzamelen en opslaan. In Nederland kennen we het “tegelwippen”.   Per gemeente proberen mensen zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Het is een ludieke actie, maar ook een heel concrete met als doel het water te reguleren.

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’
Veel steden zijn grote inefficiënte structuren  die overmatig veel water en energie verbruiken. Er zijn wijken die, hoewel ze recent zijn gebouwd, verstopt zijn geraakt en ongeordend zijn, zonder voldoende groene ruimte. Het past niet dat bewoners van deze planeet steeds meer leven omgeven door beton, asfalt, glas en metaal zonder fysiek contact met de natuur. (LS nr. 44)

Voorbede

Bidden wij voor het besef dat kleine initiatieven geen dromen blijven, maar dat groene groei onze toekomstdroom zal zijn. Laat ons bidden.