Marijke van Soest-Sikken, St. Andrieskerk Leersum

Actualiteit: Glas hergebruiken is nog een hele toer
De glasbak is een goed alternatief voor het statiegeldsysteem.  Maar vertellen wat er wel en niet in de glascontainer kan, blijkt nog steeds hard nodig. In Nederland wordt jaarlijks 950 miljoen kilo verpakkingsglas gebruikt. Ruim de helft daarvan gaat via het statiegeldsysteem terug naar de fabriek. De rest belandt grotendeels in de glasbak. Volgens Recycling Nederland wordt iets meer dan 80% van alle verpakkingsglas op een of andere manier gebruikt. Glas via het heffen van statiegeld terughalen naar de fabriek is duurzamer dan te recyclen via de glasbak, zegt Nicolien van Loon van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Wij zijn een groot voorstander van statiegeld. Bijna 100% van het statiegeldglas dat de fabriek verlaat, komt ook weer  terug. Het is dus heel effectief”. Dat vindt Peter Verweij ook. Hij is de oprichter van het jonge bedrijfje Pakt Packaging. Het is zonde om mooie glazen potten en flessen in de glasbak kapot te gooien en er nieuwe van te maken, zegt hij. Glas maken met behulp van gesmolten oud glas is wat betreft energiegebruik maximaal 25 procent duurzamer dan glas maken van nieuwe grondstoffen. Hergebruik scoort veel beter. Dat kost 70 – 80 procent minder energie. Behalve de directe energiekosten van de smeltoven en de wasstraat, rekent Verweij de transportkosten van de glasscherven of de lege potten mee. Om meer glas te kunnen hergebruiken moeten fabrikanten van potten en flessen beter glas op de markt brengen, zegt Verweij. “Daar heeft de glasfabrikant natuurlijk geen belang bij. Zij willen liever steeds nieuw glas verkopen.” Bierfabrikanten geven het goede voorbeeld. Een bierflesje gaat volgens hem ongeveer 40 keer heen en weer tussen klant en fabriek.

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’ ( nr. 191 )
Wanneer deze kwesties zich voordoen, reageren sommigen met de ander ervan te beschuldigen dat zij op een irrationele wijze de menselijke vooruitgang en ontwikkeling  willen tegenhouden. Maar wij moeten ons ervan overtuigen dat het vertragen van een bepaald productie- en consumptieritme, ruimte kan maken voor een andere wijze van vooruitgang en ontwikkeling. De krachtsinspanningen voor een duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen zijn niet een nutteloze uitgave, maar een investering die op de middellange termijn andere economische voordelen kan bieden. Als wij niet kortzichtig zijn, kunnen wij ontdekken dat diversificatie  van een meer innovatieve productie met minder effect op het milieu kan zijn. Het gaat erom de weg te openen voor verschillende mogelijkheden die niet inhouden de menselijke creativiteit en haar droom van vooruitgang te stoppen, maar veeleer deze energie op een nieuwe wijze te kanaliseren.

Voorbede

Glas hergebruiken is een hele toer: laten we bidden voor de mensen die met grote inzet en zorg op een duurzame wijze en op een creatieve manier bezig zijn energie te besparen voor het maken van nieuw glas, meer mooi glas hergebruiken en daar spoelmachines voor ontwikkelen.