Omdat de complete hofhouding van de Sparrenarren dit jaar bestond uit actieve parochianen – Prins Jakko, Prinses Mieke en Adjudant Jeroen – is er op zondag 11 februari om 11 over 11 een Carnavalsmis georganiseerd in de St. Petrus’ bandenkerk.

Het bonte gezelschap carnavalisten betrad de goed gevulde kerk terwijl het uit voornamelijk oud-JKD-vrienden bestaande gelegenheidskoor het klassieke openingslied ‘Kom samen’ inzette.

Jeugdprinses Isa (ook parochiaan) vertelde waarom carnaval voor haar belangrijk is. En diaken Coen van Loon legde in zijn overweging een link met het Middeleeuwse carnaval waarin de katholieke kerk op de hak werd genomen in de zogenoemde Ezelsmis; een ezel werd op het altaar gezet en ‘Amen’ werd vervangen door ‘Ia, ia, ia’. Een dolle boel zou je zeggen, maar daarmee is niet het hele verhaal verteld. Het was een viering met een lach en een traan; de woord- en communieviering was juist ook verstild en contemplatief en zette de feestvierders overduidelijk aan het denken. Tijdens de voorbeden en het communielied ‘De Banden’ pinkte menigeen een traantje weg. Om vervolgens na de de zegen onder de klanken van ‘Niet kniezen, niet zeuren’ de kerk feestelijk te verlaten om de laatste dagen van het carnaval in te gaan. Na afloop was het druk in het parochiecentrum waar koffie en een broodje werden geserveerd. Daar werd veelvuldig gehoord: ‘Op deze manier willen we ieder jaar wel een Carnavalsmis!’

Gerard Marlet

Foto: Carnavalsstichting De Sparrenarren, met van links naar rechts prinses Mieke, prins Jakko en adjudant Jeroen)