De blogs van deze week gaan over onverschilligheid: het doet er niet toe. Of, erger nog, jij doet er niet (meer) toe.

Onverschilligheid
Paus Johannes 23ste heeft een Decaloog van de onverschilligheid geschreven. Tien voornemens, één per dag, dikwijls met humor en zelfspot. Zo schrijft hij voor dag 1: ‘Alleen deze dag beleven zonder de problemen in mijn leven in één klap te willen oplossen’. En voor de 10e neemt hij zich voor te proberen gedurende twaalf uur het goede tot stand te brengen. ‘Want’, aldus de Paus ‘als ik eraan denk dat ik dat heel mijn leven moet volhouden, zou ik er moedeloos van worden’.

Dante Alighieri en Elie Wiesel
“De heetste plekken in de hel zijn bestemd voor hen die in tijden van morele crises hun neutraliteit behouden” zegt Dante. En Elie Wiesel spreekt van de ‘zonde der onverschilligheid’. Hij, een jood die de kampen overleefde, spreekt uit ervaring. “Het tegendeel van liefde is niet haat maar onverschilligheid. Het tegendeel van leven is niet dood maar ongevoeligheid”.
(‘Somewhere a master; further Hassidic portraits’, New York 1982.)

Hoe kook je een kikker
Als je een levende kikker in een pannetje kokend water gooit, springt hij er meteen weer uit. Doe je hem echter in een pannetje koud water en brengt dat langzaam aan de kook dan heeft ie de temperatuursverandering helemaal niet door en tegen de tijd dat ie ‘t merkt, is het te laat en kan ie er niet meer uit.

Een wreed verhaaltje! Maar gaat het niet vaak niet? Eerst is plastic verpakking handig, dan wordt het te veel, maar ook te laat. En zo kun je ook kijken naar klimaatverandering, luchtvervuiling, gebruik mobieltjes, vrijheid blijheid…….. Europa is ontstaan op grond van waarden: solidariteit, vrijheid, gelijkheid, broederschap. Die komen onder druk, en worden ondergeschikt aan de ene waarde: winst. Als het maar langzaam gaat, heeft niemand wat door. En als we het door krijgen, is het niet zo makkelijk terug te draaien.

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van komende zondag: lees hier