Een onzichtbare kracht heeft ons lange tijd in de greep gehouden: het coronavirus. Er is hierover al zoveel gezegd en geschreven. Wanneer we uitzien naar Pinksteren, en bidden: “Adem in ons, Heilige Geest”, dan ben ik een beetje voorzichtig. Want juist het inademen is lange tijd reden geweest om ziek te worden. Een onzichtbare kracht veroorzaakt dit.

De Heilige Geest is ook een onzichtbare kracht: maar wil ons juist beter maken, opgewekt en positief. En dat kunnen we heel goed gebruiken in een tijd waarin de oorlog in Oekraïne het gesprek van de dag is, maar ook veel mensen bezig houdt en angstig maakt. Juist nu wil God ons bemoedigen en ons die Heilige Geest inademen.

Maria is er natuurlijk bij. Heel speciaal deze meimaand staan we stil bij haar. Zij die ons als geen ander laat zien en voelen hoezeer de adem van de Heilige Geest ons, in tegenstelling tot de adem van andere mensen, niet ziek maakt, maar beter en sterker. De uitgestoken hand van Maria is niet besmettelijk, die mogen we stevig vastpakken, en met haar bidden: “Adem in ons, heilige Geest”


Maria, poort van de Hemel
tot u wenden wij ons
met al onze gebeden en vragen.
Gij, die de moeder van Christus zijt,
sta ons bij op de pelgrimstocht
van ons leven.
Wees onze voorspraak bij uw Zoon.
Amen.