Marga (M.A.M.) Jaeqx, Gina (G.C.M.) Peters en Anton Versteeg, parochianen van onze geloofsgemeenschap Sint Martinus, hebben op woensdag 26 april van burgemeester Frits Naafs (Utrechtse Heuvelrug) of burgemeester Iris Meerts (WIjk bij Duurstede) een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Van harte proficiat!

Mevrouw M.A.M. Jaeqx-Dragstra uit Doorn is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Na de Tsunami op het eiland Sumatra in 2004 heeft u samen met uw echtgenoot de Stichting ‘Heuvelrug steunt Sumatra’ opgericht.
U bent afgereisd naar Sumatra om daar hulp te verlenen aan de bevolking op het getroffen eiland Nias. Op dat eiland was al 7 jaar geen arts meer geweest en een ziekenhuis bestond er al helemaal niet. Op dit eiland was zoveel steun nodig dat u samen met uw echtgenoot 13 jaar achter elkaar dit eiland hebben bezocht. U heeft daar samen zowel medische, organisatorische, financiële als psychische steun gegeven.

U heeft verder grotendeels zorg gedragen voor de medische inrichting van een klein ziekenhuis in het zuiden van Nias. Daar was een mooi gebouw op kosten van een lokale weldoener neergezet, maar zonder middelen. Dit ziekenhuis is toen geheel ingericht vanuit middelen van de Stichting . U heeft zorggedragen voor de inrichting en een interne verbouwing van een baby weeshuisje voor 20 kinderen. U deed de planning en u gaf de lokale bevolking inzicht en les in de verzorging van de baby’s.

U heeft zorg gedragen voor vervolgscholing van meerdere weeskinderen. Eén van deze kinderen is inmiddels lerares Engels en een andere is verloskundige. Opleidingen die voor bewoners van Nias zeer uitzonderlijk zijn, omdat meisjes/vrouwen geen opleiding hoeven te volgen en daar was u het zeker niet mee eens.

U was de drijvende organisatorische kracht achter deze activiteiten.
In die periode viel de gedrevenheid van u op om de doelen van de stichting te realiseren.

U stelde in overleg met lokaal betrokkenen een lijst met benodigde artikelen op. U kocht bij voorkeur lokaal of zorgde er voor dat de artikelen vanaf Sumatra naar Nias werden vervoerd. Een groot aantal aankopen werd gedaan vanuit de fondsen van de stichting.

Het reizen naar Indonesië en daar in een compleet andere cultuur hulpverlenen getuigd van een bijzonder en breed sociaal gevoel.
Ter plekke heeft u samen met uw echtgenoot medische en allerlei andere steun gegeven aan de bevolking.  U steunden de bevolking waar maar mogelijk.

U deed diverse werkzaamheden voor de Stichting, zoals het werven van donateurs en contacten met radio en schrijvende pers. Daarnaast deed u de administratie en planning van de stichting. U werkte tijdens dat verblijf samen met en assisteerde uw echtgenoot bij zijn medische activiteiten. Dat waren met name op het eiland Nias veel uiteenlopende medische taken.

U heeft zich vanaf 2004 ingezet voor de samenleving. Het heeft Zijne Majesteit behaagd u te noemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Mevrouw G.C.M. Peters uit Doorn is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Peters, u werkt ruim 40 jaar als woonbegeleider bij Bartiméus te Doorn, een instituut voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. U begeleidt de bewoners op zeer betrokken en op persoonlijke wijze, o.a. door mogelijkheden aan te bieden, ter bevordering van de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen. Het is een zeer arbeidsintensieve baan, waar passie voor de medemens niet mag ontbreken. U verricht uw werkzaamheden met veel liefde en aandacht, u maakt echt het verschil. Ter gelegenheid van uw veertig jaar jubileum heeft u een boek geschreven over en voor de bewoners. U vond het een groot feest om een boek te schrijven over uw prachtige werk.
Naast uw betaalde baan, bent u ook vrijwilliger bij Bartimeus te Doorn. U onderneemt activiteiten op velerlei gebied met diverse bewoners. Uw inzet stijgt ruimschoots uit boven datgene wat de werkgever op basis van functieomschrijving van iemand mag verwachten. U presteert structureel bovenmatig en uw verdiensten in de hoofdfunctie zijn van maatschappelijke betekenis voor de samenleving.

Daarnaast zette u zich in als vrijwilliger voor de Sint Martinusparochie Doorn & Langbroek voor diverse activiteiten, zoals de kinderwoorddienst, catechese voor jongeren, koorlid, bloemengroep.
Op dit moment vervult u eveneens diverse taken binnen de kerkgemeenschap. U bent één van initiatiefnemers van de onlangs geopende Kledingbank We Share. Een goed initiatief!
Thuis, in de buurt, bij de kerk en in uw werk. U maakt echt het verschil door te zijn wie u bent.
U heeft zich vanaf 1981 ingezet in uw hoofdfunctie en voor de samenleving. Het heeft Zijne Majesteit behaagd u te noemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

De heer  Anton Versteeg uit Langbroek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Anton Versteeg zet zich, samen met Jan Botschuijver, al vele jaren in voor het Dorpshuis De Toekomst in Langbroek. Aan het einde van de jaren ’70 hadden bewoners in Langbroek behoefte aan een Dorshuis in hun eigen dorp. De bewoners waren op zoek naar een ruimte om elkaar te ontmoeten, waar men deel kon nemen aan allerlei activiteiten en zalen kon huren voor vergaderingen en partijen. Er werd veel gelobbyd, vergaderd en georganiseerd. Na een aantal jaren was het grootste deel van het geld bij elkaar gespaard en kon in 1982 de bouw van het dorpshuis beginnen. Om het nog bestaande tekort aan te vullen, werd de ‘Schapenmarkt’ georganiseerd. De winst van de Schapenmarkt werd gebruikt om de bouw te financieren en (in latere jaren) het gebouw te onderhouden, onder het motto: ‘voor Langbroekers, door Langbroekers’.  Dit gebeurt tot op de dag van vandaag nog altijd. Ieder jaar vindt op de eerste zaterdag in juli de Schapenmarkt plaats.

Van 1989 tot 2006 was de heer Versteeg voorzitter van de Stichting Schapenmarkt. Vanaf 2006 is hij nog steeds jaarlijks actief als vrijwilliger en helpt hij met het opbouwen en afbreken van de Schapenmarkt. Op de dag zelf houdt hij de informatiestand op orde en is hij de omroeper. Naast deze werkzaamheden was de heer Versteeg vanaf 1993 algemeen bestuurslid en vanaf 1 december 2015 voorzitter van het bestuur van het Dorpshuis. Daarnaast is hij voorzitter van de activiteitencommissie die maandelijks activiteiten organiseert voor de Langbroekse gemeenschap.

Naast deze werkzaamheden helpt hij bij partijen, vergaderingen, condoleances en vele andere activiteiten in het dorpshuis. Ook richtte hij samen met de heer Botschuijver het Repair Café op, waar ze samen apparatuur repareren en waar de Langbroekse gemeenschap veel gebruik van maakt. De heer Versteeg is in 2014 met pensioen gegaan, hierdoor had hij meer vrije tijd en kon hij veel bijdragen aan de realisatie van het nieuwe dorpshuis o.a. door zijn kennis van techniek. Hij is nu nog steeds het aanspreekpunt als er technische problemen zijn. Naast al zijn werkzaamheden bij het dorpshuis is de heer Versteeg sinds 1993 ook vrijwilliger bij de St. Martinus Parochie Doorn-Langbroek. Hij heeft door de jaren heen veel technische werkzaamheden verricht om het kerkgebouw in stand te houden.

Bron tekst Anton Versteeg: www.wijkbijduurstede.nl