‘Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt, maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen,’ zo schrijft Museum Catharijneconvent in de aankondiging van de nieuwe tentoonstelling ‘De schepping van de wetenschap’. In de tentoonstelling (22 februari t/m 2 juni) staat de relatie tussen religie en wetenschap centraal.

Van 22 februari t/m 2 juni laat het Utrechtse museum in nauwe samenwerking met Teylers Museum en Rijksmuseum Boerhaave zien dat de geschiedenis van de natuurwetenschappen in West-Europa niet kan worden begrepen zonder kennis over de invloed van het christendom. Volgens het Catharijneconvent is dit de eerste tentoonstelling in Nederland ooit waarin de dynamische relatie tussen religie en wetenschap centraal staat.

In ‘De schepping van de wetenschap’ maakt de bezoeker een reis door de tijd aan de hand van eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten, zeldzame manuscripten en hedendaagse kunst. “Je wordt uitgenodigd om steeds met een andere blik naar het verleden en heden te kijken,” aldus het museum. In de tentoonstelling staan vier blikrichtingen centraal waarmee de mens naar zichzelf en de wereld kijkt: de blik naar boven (het heelal), de blik naar binnen (het lichaam), de blik naar buiten (de natuur) en de blik naar beneden (de aarde). Steeds wordt de wisselwerking tussen religie en wetenschap onder de loep genomen: waar het ene object laat zien dat het christendom een drijvende kracht achter het verrichten van onderzoek was, wordt het bij een ander object duidelijk dat het christelijk wereldbeeld juist kantelde door nieuw opgedane inzichten.

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht, 030 2313835, www.catharijneconvent.nl, di-vr 10-17 uur, za-zo en feestdagen 11-17 uur.

Foto: Pixabay