Enkele notities ter overdenking van de lezingen van deze week. Over God vinden waar je God niet verwacht, over de heilstaat die wel of niet Gods Rijk is, en over broeders en zusters op onvermoede plekken.

  1. Met éen vinger
    Toen de mensen eenmaal groot waren en almachtig, na lang wachten, vonden zij God, ergens verkleumd in het donker op de grond.
    Zo, zo God, zeiden ze, u hier…
    Zij schudden hun hoofd. Maar niet lang daarna strooiden zij brood, zetten schoteltjes met wijn voor hem neer en zagen hoe hij aarzelend dichterbij kwam, en heel voorzichtig, met één vinger, raakten zij hem aan.
    (Toon Tellegen)
  2. Hans Spekman (PvdA) zegt bij het zoeken naar samenwerkingscombinaties voor de kabinetsformatie: Fuseren om de macht, maakt blind voor de onmachtigen.” Dan gaat politieke, religieuze fusie veelal over de hoofden van de onmachtigen heen, veelal ten koste van hen. En dan wordt het vast niet beleefd als een gave, als een Godsgeschenk.
  3. 3. De sterrenkundige, Heinz Falke, zegt: “Een zwart gat is eigenlijk het tegenovergestelde van de hemel. Het is net zo onbereikbaar en onbegrijpelijk, maar dan wel op een angstaanjagende manier: als je erin verdwijnt ben je voorgoed verdwenen”.
    ‘Hemel’ zegt: er is wél iets. Hemel zegt ‘Licht’ in plaats van ‘zwart’, zegt ‘Iets’ in plaats van ‘Niets’…
    En nogmaals Heinz Falcke, die wereldberoemd werd met de allereerste foto ooit van een zwart gat: “Vertellen over de sterrenhemel en over de grootheid van God – dat zie ik wel als een soort overkoepelende roeping. Daar leef ik voor, om te getuigen van de schoonheid van wat is en wat ons nog te wachten staat.” Heino Falcke, is niet alleen een topsterrenkundige maar ook een gelovige: “De hemel is niet leeg. Hij is vol met Gods genade en toewijding aan ons. Als je naar de hemel gaat, ga ja naar de vrede.
    (Volzin 12 augustus 2021)
  4. Gedachten voor onderweg.
    Als je speelt met het dier in je,
    word je een beetje dat dier
    Als je speelt met de leugen
    verlies je het recht op waarheid
    Als je speelt met wreedheid
    verlies je de zachtheid van je gemoed.
    Wie zijn tuin wil schoonhouden
    Reserveert geen grond voor onkruid.
    (Dag Hammarskjöld)
    5. Taliban (‘koranstudenten’)
    A.van der Ziel verhaalt van jongens met tulbanden en zwart omrande ogen die de inwoners van Kabul de weg moeten wijzen naar de islamitische heilstaat (TROUW 17 aug) Het gaat me om het woord ‘heilstaat’: Waar die doorgevoerd wordt vallen slachtoffers. In een heilsstaat is alleen plaats voor heilsmensen, de anderen worden weggewerkt. Zie bijvoorbeeld de kinderen van inheemse, indiaanse Canadezen, of de slavenhandel en de Gouden eeuw en de Oeigoeren of Rohinga en niet-Taliban volgelingen…En het Rijk Gods? Is dat een heilsstaat?
  5. Max Hamburger staat op de wereldbekende foto van de dodenbarak in Buchenwald uit 1945, die vijf dagen na de bevrijding werd gemaakt door een Amerikaanse soldaat. Hij vertelt hij over zijn oorlogservaringen: “Als ik was gaan slapen, zou ik nooit meer wakker worden. Om te kunnen getuigen moest ik in leven blijven en die gedachte gaf mij de wil om tot het uiterste te gaan.” Geldt dat niet ons allen? Net als de wakkere mensen: Hans Spekman, Max Hamburger en anderen, die wakker blijven tegen de heilsstaten…
  6. Ewine van Dishoeck is niet rooms-katholiek. Toch wordt ze lid van de pauselijke academie voor de ontwikkeling van natuurwetenschappen. Zij zegt: “Je mag van alles zijn: katholiek, protestant, niet gelovig. Men zoekt wetenschappers die op zoek zijn naar de waarheid met een kleine ‘w’. Van deze paus heb ik de encycliek ‘Fratelli tutti’ gelezen. Eigenlijk zegt hij daarin dat we ons niet zulke zorgen moeten maken over planeten en sterren, maar vooral over onze naaste buren. Ik heb gezegd dat op andere sterrenstelsels ook wel eens broeders en zusters zouden kunnen wonen. Zo hebben de paus en ik elkaar prima gevonden.”

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van komende zondag: lees hier.