In de refter van het fraterhuis aan de Schorteldoeksesteeg hangt een schilderij van de gekruisigde Jezus, een lendendoek om en verder niks. Onder bij het kruis twee vrouwen, beiden kijken naar hem op. Eentje staat er met open handen, als om iets te ontvangen. Wat ontvangen – denk je dan – van een gekruisigde, van iemand die bijna dood is? Heeft die nog wat te geven? Buiten Jezus om, of in navolging van hem, hebben velen het vuur dat in hen brandde met de dood moeten bekopen

De enge deur
Jij zou er misschien nèt doorkunnen, als je tenminste die hamburger laat staan…Neen, zo werkt dat niet. De nauwe deur symboliseert dat jijzelf verantwoordelijk bent voor je leven. Jij doet de stap voorwaarts – of niet natuurlijk.

Maria
Afgelopen zondag werd Maria in het zonnetje gezet: “Maria ten hemelopneming”. Nee, niet hemelvaart; zij wordt door God ten hemel opgenomen. Als moeder van Jezus, krijgt zij hier de eer die haar toekomt: De eerste van ons allen. Hoe je het dogma, dat zegt dat ze met lichaam en ziel ten hemel is opgenomen moet verstaan, weet ik niet.

Merdeka
De 17e augustus is de Indonesische dag van MERDEKA = onafhankelijk, zelfstandig. Vrij! Niet langer onder het koloniale bewind van(uit) Nederland. Het was een feest om die dag in Indonesië mee te maken, ook al wordt deze dag officieel niet erkend door Nederland. Na 77 jaren nog steeds niet. Why not? Wat houdt ons tegen?
Onze president heeft excuses aangeboden voor de koloniale tijd en ons koloniale gedrag in de Bersiap-tijd, toen de Japanners zich eenmaal hadden teruggetrokken. Zo’n verlaat excuus lost natuurlijk niks op, maar het is wel een belangrijke stap. Dank U wel.

Henk Bloem, pastor

Meer verdieping in de lezingen van deze zondag: lees hier.